Mražené polotovary a obchodní řetězce komplikují pekařům práci

Tlak obchodních řetězců na snižování ceny, dovoz mražených polotovarů a zdražování přepravy komplikují práci pekařům. Lidé se přitom čím dál více orientují na kvalitu výrobků. Vyplynulo to ze zprávy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, kterou zveřejnili na potravinářském veletrhu v Brně.

Podle zprávy ovládají pekařský trh ze dvou třetin obchodní řetězce, které každým rokem sílí. Vyvíjejí tvrdý tlak na nízkou cenu a zároveň chtějí zásobovat sedm dní v týdnu po celý rok. Od začátku krize v roce 2008 ubylo také pekařům kvůli dopékání mražených polotovarů na prodejnách 15 až 20 procent produkce. Pekařům naopak podle jejich slov výrazně pomohl zákon o významné tržní síle, díky němuž se zkrátila doba splatnosti na 30 dnů, vracení neprodaného zboží do pekárny je zakázané a omezily se nekalé obchodní praktiky jako například prodej za podnákupní ceny.

Současným trendem na pekařském trhu je podle svazu pekařů a cukrářů rostoucí zájem o kvalitní potraviny. Zákazníci čím dál častěji vyhledávají svá oblíbená pekařství, mají oblíbené výrobky a požadují regionální speciality. Také roste význam čerstvosti pečiva, obchodníci často výrobky dopékají těsně před prodejem. Tyto "dopeky" už přesáhly hranici 20 procent prodávaného pečiva. Zákazníci pečivo konzumují rychle po nákupu, nakupují proto menší porce a často už nakrájené.

Marže obchodníků na pečivu se od roku 2007, kdy byly na vrcholu, snížily. Na chlebu z 40,9 procenta v roce 2007 na 25 procent v roce 2011, na pšeničném pečivu z 61,7 procenta na 35 procent. V ČR je podle svazu zhruba 760 pekáren, roční tržby oboru jsou 25 miliard korun. Pekařské obory živí 20.000 zaměstnanců, jejich průměrná mzda je 16.000 korun.

Do budoucna by pekaři uvítali větší společenskou prestiž svého řemesla, větší politickou podporu zemědělců a potravinářů a zvýšení ochrany tuzemského trhu.

zdroj: ČTK