Po téměř dvou desítkách let se do Břeclavi vrátí výroba piva

Do Břeclavi se v příštím roce téměř po dvou desítkách let vrátí výroba piva. Firma Zámecký pivovar Břeclav chce uvařit první várku v opravených prostorech příští rok na jaře. Její zástupci to uvedli na tiskové konferenci v Břeclavi. Město si od nové investice slibuje, že oživí celý zámecký areál, v jehož sousedství pivovar stojí.

Břeclavský pivovar Podlužan byl v provozu do roku 1996. Čtyři roky předtím vyrobil rekordních 225.000 hektolitrů piva. Třetinu svého výstavu pivovar vyvážel na Slovensko. Vaz podniku zlomily zejména vysoké dovozní sazby, které zavedlo Slovensko po rozdělení společného státu. Od roku 1996 pivovar chátrá.

Rekonstrukce pivovaru si vyžádá desítky milionů korun a bude rozdělena do několika fází. "V první fázi opravíme hlavní budovu pivovaru, v dalším časovém horizontu chceme opravit celý areál a otevřít ho veřejnosti pro různé kulturní akce a exkurze. Součástí by měla být mimo jiné pivovarská restaurace," uvedl Jan Svoboda ze společnosti Zámecký pivovar Břeclav. Podle něj půjde o lokální pivovar. Firma předpokládá, že příští rok vystaví pět až deset tisíc hektolitrů piva s možným navýšením v dalších letech. Pivo bude distribuovat v sudech, skleněných lahvích i PET lahvích. Výrobní kapacita rekonstruovaného provozu bude až 30.000 hektolitrů ročně.
 
Firma chce vrátit hlavní pivovarské budově novobarokní průčelí, které měla do roku 1992. "Podobně chceme v budoucnu postupovat i u navazujících objektů ležáckých sklepů a spilky," uvedl architekt Libor Foukal.
 
Areál pivovaru stojí poblíž břeclavského zámku. Po uzavření provozu sloužil zejména jako sklady. V bývalé stáčírně piv je nyní textilní výroba. Jiné majitele má správní budova a pivovarská restaurace. Tradice vaření piva v Břeclavi má několikasetletou tradici. První zmínka je z roku 1414. Současný pivovar vznikl v roce 1901. Výroba piva skončila v roce 1996.
 
I přes absenci fungujícího pivovaru má Břeclav od roku 2009 svou Břeclavskou jedenáctku. Vyrábí ji rodinný pivovar Bernard v Humpolci. Po pivu s touto značkou je poptávka. Na Břeclavsku loni vznikl nový pivovar v Mikulově. Jmenuje se Mamut. Loni vyrobil 800 hektolitrů piva, letos jich má být 2000.
 
V Česku v posledních letech roste počet nových minipivovarů. Vracejí se i na místa, kde se pivo dříve vyrábělo průmyslově. Příkladem jsou Medlešice, Kynšperk nad Ohří nebo Sedlec, který je dnes součástí Kutné Hory. Některé tyto investice zatím nejsou dokončené.
 
zdroj: ČTK